Hardlopen…

Een van mijn goede voornemens dit jaar is weer meer sporten. Na 25 jaar voetbal ben ik daar afgelopen zomer mee gestopt, hoofdzakelijk vanwege tijdgebrek en daardoor afnemende motivatie. En “af en toe even niet” is geen optie bij teamsport, althans niet bij mij. Na 6 maanden niks, ben ik eind 2013 weer begonnen met hardlopen, om in 2014 überhaupt mijn levensstijl gezonder te maken. Meer sport, meer slaap, minder ongezond eten.

Hardlopen, vroeger vond ik er echt geen klap aan. Dom lopen. Geen tactiek. Geen spel. Geen doel. Maar met apps als Runkeeper, Sleep cycle en Spotify/Soundcloud is dat tegenwoordig toch echt anders. Ik houd van statistieken: zien wat je en dat je wat bereikt. Runkeeper biedt wat dat betreft perfect inzage in je vorderingen. Afstand, hoogtes, duur, aantal, snelheid, route: alles wordt netjes opgeslagen en met de Elite versie (betaald) kun je erg leuke grafieken maken van alle data. Ook data van externe apps, zoals Sleep Cycle, dat je slaapgedrag bijhoudt, kan in de online omgeving van Runkeeper worden opgeslagen.

Langzaamaan vind ik hardlopen dan ook steeds leuker, met name omdat je duidelijk vordering ziet en niet alleen merkt tijdens het lopen. Vanaf vandaag begin ik met een trainingsplan via Runkeeper dat mij binnen 16 weken in staat moet stellen om (relatief eenvoudig) de 10 kilometer binnen het uur te lopen. Om dat kracht bij te zetten heb ik me afgelopen weekend direct maar ingeschreven voor de 10 kilometer van de Enschede Marathon. Die is op 27 april en sluit mooi aan op het einde van de training, 26 april.

Als zich geen blessures voordoen, ben ik benieuwd hoe de komende weken verlopen.

6 Comments

 1. Goed voornemen 🙂

  Ik ben er in 2012 mee gestart en liep na 3 maanden de Zevenheuvelenloop. Aan het begin was het voor mij een kwestie van gewoon gaan, maar later kon ik er ook plezier aan beleven. Helaas een blessure gekregen en daarna weinig meer gelopen. Slecht excuus eigenlijk, zou er aan moeten gaan werken wat ook beter voor het herstel is.

  Als ik jou was zou ik proberen je training zeker 3 dagen voor je wedstrijd af te ronden, anders loop je hem waarschijnlijk niet fijn.

 2. Thanks – de 24e is de laatste dag van de training. Voor de 26e staat in principe de 10 km als “race” op de planning, maar die heb ik dus een dag later. Dus komt mooi uit, precies 3 dagen er tussen.

  Mijn grootste ‘angst’ is vooral dat ik spierblessures krijg vanwege de intensiteit van de training. De training ziet er uitgebalanceerd uit, maar van niets doen naar 4 keer per week hardlopen is een klein risico.

 3. Mijn ervaring is wel dat de rustdagen tussendoor minimaal net zo belangrijk zijn als het hardlopen zelf. Toen ik afgelopen voorjaar naast 3x in de week hardlopen ook 2-3x in de week moest tennissen, vond mijn lichaam dat toch aanzienlijk minder leuk. Gevolg: abrupt moeten stoppen om ergere blessures te voorkomen..

 4. @ruud – eens. Lichaam moet absoluut de tijd krijgen om te herstellen. Heb het schema eerst bekeken en daar worden afstanden van 3,2 km op slow pace afgewisseld met iets langere afstanden, maar alles rustig opbouwend. Over vier weken al wel de eerste 11,4 km afstand op het programma, maar daarna ook weer direct wat meer ‘uitloop’-afstanden.

  Ben wel benieuwd en heb er eigenlijk ook best zin in.

 5. Succes! Moet zeggen dat door die apps het sporten inderdaad weer wat leuker word, zo heb je ook je uitdagingen in cijfers duidelijk.

 6. Dat is mijn eerste motivatie (nu) ook nog: de cijfers. Het hardlopen begint wel langzaam leuk te worden, maar dat moet nog wel een beetje groeien. Als ik nu denk aan hardlopen, denk ik vooral aan stats (verbeteren). Maar het komt goed.

Leave a Comment.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.