Van feestdagen naar snipperdagen

Elk jaar hebben we er een stuk of 9 van. Feestdagen waarop iedereen vrij is. Dagen waarvan het merendeel voortkomt uit een Christelijke geloofsovertuiging, zoals Pasen, Pinksteren, Hemelvaart en Kerst, maar ook nationale dagen als Koninginnedag. Ik vraag me af of we in de huidige tijd niet anders met dit soort dagen om moeten gaan. De wereld globaliseert, we leven in een 24-uurs economie (met uitzondering van banken die in het weekend nog altijd weigeren om volautomatisch geld van de ene bank naar de andere bank over te maken) en zaken als geloof verdwijnen steeds verder naar de achtergrond. Dan ook het feit dat de huidige feestdagen praktisch allemaal van Christelijke oorsprong zijn en er voor andere geloofsovertuigingen geen plek lijkt te zijn, terwijl steeds meer Nederlanders en immigranten niks (meer) met geloof hebben. Waarom bijvoorbeeld geen nationale feestdag voor het Suikerfeest?

Uiteraard is het onmogelijk om “voor elk wat wils” te organiseren. Wat mij betreft schaffen we alle feestdagen die voortkomen uit een geloofsovertuiging dan ook af en vervangen we die door snipperdagen. Misschien zelfs wel alle feestdagen. Er moeten al genoeg mensen werken met Koninginnedag of Nieuwjaarsdag, waarom niet iedereen zelf de keuze laten om wel of niet te snipperen op zo’n dag? Waarom verplicht 2e Paasdag bij huis? Of 2e Pinksterdag? De meesten weten überhaupt niet de originele gedachte achter die dagen.

Zij die wel waarde hechten aan de huidige feestdagen kunnen daarvoor gewoon de vrijgekomen snipperdagen gebruiken. En de rest neemt vrij wanneer zij dat willen.

Leave a Comment.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.