Wel vuurwerk, niet vuurwerk…

Vuurwerk

Elk jaar die terugkerende discussie: vuurwerk moet verboden worden voor particulieren. Wat een nonsens en wederom een vorm van betutteling en verpesten van een lange traditie.

Ja, elk jaar zijn er tig (zwaar) gewonden en regelmatig zelfs een of meerdere doden te betreuren. Ja, veel (huis)dieren zijn bang voor vuurwerk. En ja, er is veel rot-zooi te vinden in de markt. Maar je lost het probleem niet op met een verbod. De gewonden, zowel af-stekers als omstanders, vallen hoofdzakelijk door het afsteken van illegaal vuurwerk of zelfgeknutselde preparaten. Dit vuurwerk komt al niet eens uit Nederland, laat staan dat ze er wakker van liggen als je het volgend jaar niet meer in NL kunt kopen.

Mijn argument dat je dan net zo goed de wintersport voor Nederlanders kunt verbieden vindt men een kul-argument. Terwijl ik van mening ben dat daar net zo goed zinloze gewonden vallen en het aardig in de kosten loopt. Elk jaar vliegen er gemiddeld 150 vluchten met zo’n 10 gewonden naar Nederland. Het merendeel komt uit Oostenrijk. De gemiddelde kosten per persoon voor alleen de vlucht en ambulance? € 1.750,00. Dat is 150 x 10 x € 1.750 = € 2.625.000 (2,6 miljoen euro) aan kosten die door de maatschappij (ook de niet-wintersporters) betaald moeten worden. Dat zijn 150 gewonden met botbreuken, kneuzingen, maar ook verloren ledematen.

Verboden of zware regelgeving leidt niet tot de 100% resultaat. Het is verboden om 180 te rijden waar je 120 mag. Je mag ook niet met alcohol op achter het stuur. Jaarlijks honderden gewonden en doden (ook meestal omstanders!) die het gevolg zijn van dergelijke fratsen van onze asociale medemens. Regels die niets helpen tegen hen die er schijt aan hebben.

Oplossing? Geen idee. Misschien moet je alleen op de 31e van december vuurwerk verkopen. Misschien moet je dom knalvuurwerk verbieden en enkel sier verkopen (alleen ’s avonds ple-sier en overdag geen wakker dier). Of misschien alleen maar toestaan dat er tussen 23.45 en 0.30 vuurwerk wordt afgestoken? Moet je vuurwerk-schade buiten de verzekering plaatsen en het risico voor de mens vergroten? Afsteken door de gemeente dan? Ja, leuk voor de Amsterdammers. Maar als je in Delden woont (7.000 inwoners), dan is de “vuurwerkshow” ongetwijfeld niet meer dan een goedkoop sier-pakketje van de Aldi en binnen 5 jaar wegbezuinigd. Geen idee wat hierin de beste oplossing is.

Zij die het willen kopen (illegaal) vuurwerk in Duitsland en België. En zolang zij er zijn, blijf je gewonden houden.

Moraal van het verhaal? Pas op je eigen tellen (en vingers). Een ander doet het niet (altijd).

9 reacties

 1. Er wordt ook nog wel eens voorbij gegaan dat er al het nodige betutteld is op het gebied van vuurwerk afsteken. Toen ik nog een klein ventje was dat door de wijken struinde met zakken vol rotjes, mocht je dat nog gewoon heel 31 december. Tegenwoordig moet je al tot 10.00 uur wachten zodat iedereen kan uitslapen.

  Al met al is het helemaal geen discussie over de veiligheid van ons Nederlanders, maar een dramatische afname in de ooit o-zo gevierde tolerantie. We gunnen elkander blijkbaar geen plezier meer (want ja, er zijn mensen die plezier beleven aan iets simpels als een rotje) als we er zelf niet beter van worden. En dat is veel erger dan dat een volgende generatie geen knalwerk meer mag afsteken.

 2. Ik vind je vergelijking met wintersport trouwens wel kort door de bocht. Natuurlijk zijn hier ook mensen die zonder één les op de ski stappen en hierdoor botbreuken oplopen. Echter zul je hier een verzekering moeten afsluiten om alle ongevallen te kunnen laten vergoeden. Doe je dit niet, dan ben je flink de pineut.
  
Het probleem met particulier vuurwerk is dat veel mensen de impact hiervan vergeten. Wanneer je bij ons kijkt naar het aantal vuurwerkslachtoffers, dan is er sinds 2009 weer een stijgende lijn in het aantal slachtoffers aanwezig. Jaarlijks belanden er circa 800 mensen in het ziekenhuis en in de meeste gevallen zijn dit ook nog eens de omstanders. En dan hebben we het nog niet eens over de kosten op korte termijn, maar denk eens aan de mensen die blind blijven. Wij moeten vervolgens vele miljoenen betalen voor zorgkosten, arbeidsongeschiktheid, etc.

  In sommige landen zijn vuurwerkshows ontzettend populair en is er helemaal geen discussie over particulier vuurwerk. Waarom lukt het daar wel en hier juist niet?

 3. Het gaat ook om de gedachte achter die vergelijking: je kunt alles wel willen verbieden, maar het gaat er vooral om hoe je er zelf mee om gaat. Als je niet kunt skiën, moet je niet direct down-hill gaan, maar een lesje nemen. Breek je dan een been (of het been van iemand anders), dan is dat jouw keuze, jij begeeft je op die piste.

  Het feit dat je dadelijk steeds minder te kiezen hebt in dit land is wat mij dan ook het meeste stoort. Bij vuurwerk kies je er immers ook zelf voor of je het afsteekt, er bij gaat staan kijken, wel of geen veiligheidsbril draagt en of je wel op 15 meter afstand gaat staan bij een potje sier. Allemaal keuzes die we zelf bewust (kunnen) maken. Dat er vervolgens 50 met oogproblemen 2014 in gaan en één zelfs helemaal niet, is vooral een gevolg van je eigen keuze(s).

  Overigens, ik koop zelf amper vuurwerk. Ik mis het ook niet als ik het zelf niet kan kopen. Maar als mijn kinderen straks wat groter zijn, zou ik het wel leuk vinden om de mógelijkheid te hebben om 19.00 samen met ze een sier-pakketje af te steken (in alle veiligheid).

  Zogezegd zijn er keuzes genoeg om het het veiliger te maken, maar in Nederland moet het direct alles of niets zijn.

 4. Overigens, ik ben ook wel te porren voor mooie vuurwerkshows, zoals in Londen, Sydney, Hong Kong, etc. zolang het maar in elke gemeente is en niet alleen in grote steden als Amsterdam en dan wel allemaal van hetzelfde kaliber :-)

  Misschien is het daarnaast wel een idee om vuurwerk gewoon altijd toe te staan, zodat de aardigheid er na 2 weken af is. Werkt in Oostenrijk ook prima.

 5. In de Gloria ken ik heel goed topprogramma maar daar gaat het dan ook geoown om typetjes, niet een probleem dat meteen doorgeschoven wordt op een bepaalde bevolkingsgroep. Er is een duidelijk verschil tussen humor (waar iedereen wel eens op de korrel wordt genomen) en stigmatiseren, waarbij je de schuld van iets doorschuift op een ganse groep door ze zeer stereotiep voor te stellen. Een zeer extreem voorbeeldje daarvan situeert zich tussen 1939 en 1945. Zo hebben ze het op het einde van de filmpjes niet over illegaal vuurwerk, maar over Belgisch vuurwerk, snappie?Drugsproblemen moeten zeker niet naar het buitenland worden geebxporteerd. Maar waarom is cannabis de populairste drug in West Europa? Omdat het makkelijk te verkrijgen is! Ik ken het excuus wel in de zin van ja anders zouden ze het wel illegaal kopen, en dat is gevaarlijk maar als het niet makkelijk verkrijgbaar is zouden vooral tieners er minder snel aanraken en aan beginnen, omdat de psychologische stap veel groter is. Nu wordt het gebanaliseerd ( kijk maar naar Nl, daar mag het toch ook ). En op latere leeftijd begin je er nu eenmaal nog minder snel aan. De meesten raken eraan verslaafd tussen de 15 en 19, dustja Neem nu een ander continent, Azieb of Amerika, daar hebben ze geen bijzonder probleem met cannabis onder jongeren, omdat je er daar niet zo makkelijk aanraakt. (in de USA denk je wel twee keer na om met wiet rond te lopen, je zal het fucking hard geweten hebben als ze je klissen) Maar ik ben volledig akkoord dat nu alle landen moeten samenwerken om aan dit probleem te werken, en niet enkel Nl iets nieuws moet proberen te verzinnen. Ze hebben heel goede en oprechte intenties gehad om het op een legale manier proberen te beheersen, maar het werkt geoown niet, punt.En in het artikel waar je naar linkt blijkt duidelijk dat de Belgische veiligheidsdiensten prima werk hebben geleverd en de hele actie goed hebben beheerst. Waarom zaten ze dan in Belgieb vraag je je af? Wel, we hebben hier de Navo en het Europees Parlement, vrij interessant doelwitje zo voor een ijverige terrorist Natuurlijk is het risico op terroristen in Belgieb groter dan.Intussen hebben we het over twee onderwerpen tegelijk, best spannend. Ik wil gerust beide discussies verder aangaan J.

 6. Ja, maar die kunnen er we9l mee oagamn. In Belgieb is vuurwerk het hele jaar door te koop zonder dat het tot serieuze problemen leidt, ook niet met Oud en Nieuw. In Nederland is de verkoop van vuurwerk het hele jaar verboden, op die paar dagen voor Oud en Nieuw na en dan slaat iedereen meteen ook helemaal door met de bekende ongelukken als gevolg.De verschillende omgang met vuurwerk in Nederland en Belgieb vormt een van de mooiste illustraties van hoe het geven van meer vrijheid kan leiden tot verantwoordelijker gedrag.

Laat een reactie achter.