Custom variabelen met Google Analytics voor WordPress

Zoals vele andere blogs gebruik ik ook de Google Analytics Plugin for WordPress van Yoast. Makkelijk te installeren en configuren en voorzien van de meeste basisfuncties die Google Analytics heeft te bieden. Standaard zitten er ook een aantal custom variabelen in, zoals het meten van hits per auteur, etc. Wil je echter gebruik maken van eigen custom variabelen, dan moet je net even een stapje extra zetten en een eigen functie programmeren.

Functions.php uitbreiden met een stukje eigen code

Om een eigen custom variabele toe te voegen moet je een functie schrijven in het functions.php bestand van het actieve WordPress theme. Deze functie “hook” je vervolgens, om deze overal in de code aan te kunnen roepen. Je moet hierbij “yoast-ga-custom-vars” als tag gebruiken.

Voorbeeld
function custom_var_functionname( $push, $customvarslot ) {
     $push[] = “‘_setCustomVar’, $customvarslot, ‘customvarname’, ‘var_value'”;
     return $push;
}
add_filter(‘yoast-ga-custom-vars’,’custom_var_functionname’,10,1);

De 10 is de “prioriteit”. De 1 is in dit geval de custom variabele key. Indien je een of meerdere custom variabelen wilt gebruiken, dan dient de key uniek te zijn.

Functie aanroepen in je PHP files

Je kunt nu de functie “custom_var_functioname” aanroepen waar je maar wilt. Wil je bijvoorbeeld op basis van een referrer een custom variabele zetten, dan zal je waarschijnlijk in jouw header.php bestand ongeveer de volgende code toevoegen:

if (substr($_SERVER[‘HTTP_REFERER’], 0, 28) ==”http://www.dennissievers.com”) {
     $push = add_filter(‘yoast-ga-custom-vars’, ‘custom_var_functionname’);
}

Leave a Comment.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.