Google Instant – Instantly meer advertentie inkomsten, ja.

Google Instant, wie heeft er de afgelopen dagen niet over gelezen. Het ene na het andere (nieuws)blog publiceerde er lustig op los, naarstig op zoek naar die bezoekers die er tevens meer over willen lezen om op die manier extra advertentie inkomsten te genereren. Precies, advertentie inkomsten. Geld verdienen. De basis van elke onderneming. Zowel Google als de blogs die elke stap van Google gebruiken om ook meer inkomsten te genereren. Een model die de kwaliteit van het internet behoorlijk aantast.

Hoewel ik de zakelijke zijde van het online medium prima snap, zie ik ook dat juist deze zijde de kwaliteit van het internet op veel vlakken negatief beinvloed. Google Instant, resultaten on the fly, wat mij betreft een zeer vernuftig stukje techniek. En hoewel ik Google waardeer om hun technologische mogelijkheden, lijkt het toch allemaal steeds minder om de zoekervaring te gaan en meer om de winst. Ik lees veel verhalen over de nieuwe kansen op het gebied van de long tail.

Google Instant zou de Long Tail weer nieuw leven inblazen. Mijn kijk is echter net iets anders. Door de bezoekers namelijk direct te voorzien van resultaten en suggesties wordt de kans dat een zoeker zelf nog de moeite neemt om een zoekterm te verzinnen steeds kleiner. En juist deze zoektermen behoren tot de long tail, die termen waar af en toe eens iemand op zoekt, maar in grote getalen toch zorgen voor een stabiel aantal bezoekers en inkomen. Wie zoekt er nog op barbeque met een Q als Google standaard al barbecue met een C toont? Nu Google zelf suggesties voorschotelt zullen bezoekers steeds vaker daarvoor kiezen. Oftewel, Google bakent de ‘search environment’ kunstmatig af, met als gevolg dat ze het speelveld steeds steviger in handen hebben, advertenties beter kunnen afstemmen en ‘waardeloze’ SERPS zonder advertenties kunnen voorkomen. Niet alleen zullen ze hiermee meer advertenties tonen, ook het aantal gebruikte zoektermen wordt stabiel, waardoor concurrentie toeneemt en de prijs per klik toeneemt. 1 + 1 = 3 en Google’s inkomen zal weer met een aantal procenten stijgen.

Dit spelletje wordt door de blogs van tegenwoordig net zo hard meegespeeld. De toegevoegde waarde van veel blogs beperkt zich tegenwoordig door het herpubliceren van bestaande content in een net iets ander jasje. De RSS feeds staan vol met berichten van soortgelijke aard. Allemaal dat ‘hete’ nieuws herpubliceren in de hoop bovenaan te komen in Google, bezoekers te trekken en daarmee de advertentie inkomsten te boosten. Meer blogs, meer feeds, maar steeds minder kwalitatieve content. Ik doe er zelf ook deels aan mee, hoewel ik geen winst uit dit blog haal of probeer te halen. Ik probeer gewoon af en toe eens een discussie aan te zwengelen. En deze gaat eens over de kwaliteit van het internet.

Gewoon eens een balletje opgooien.. Wie reageert?

1 Comments

  1. Goed stuk, en ik vrees dat je gelijk gaat krijgen. Heb ik net het afgelopen jaar mijn adwordsbudget terug weten te brengen tot 1/3e van voorheen dankzij long-term-optimalisatie….

Leave a Comment.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.