SEO is niet de heilige graal voor online succes

Vanavond heb ik sinds lange, lange, hele lange tijd eindelijk weer eens tijd voor mezelf. Dat betekent dat ik ook weer de radioshow van Nederlandse bodem over internet marketing “State of Search” heb kunnen bijwonen, de show van Bas van den Beld en Roy Huiskes. Inhoudelijk altijd sterk, met vrijwel elke show wel een goede ‘gastspreker’ aan boord om alle hete topics van de afgelopen week weer eens de revue te laten passeren. Een aanrader dus. Kijk ook rustig op itunes voor de podcasts van de afgelopen shows.

Reden van deze blog is eigenlijk een discussie over LDA (latent dirichlet allocation) die gestart is vanwege een onderzoek door SEOMoz. In het kort: LDA is in principe niets anders dan de semantiek van woorden in een bepaalde context. Dus op basis van een stuk tekst kan bepaald worden waarover deze gaat en op welke termen deze tekst vindbaar zou moeten zijn, ongeacht of deze termen in de tekst staan.

Hoewel het verhaal over LDA eigenlijk een andere kant op gaat, is het vooral belangrijk om te constateren dat nog steeds een groot deel van het online spectrum druk bezig is met alleen zijn of haar rankings. De hernieuwde discussie over LDA en het zogenaamde belang ervan onderstreept nog maar weer eens dat we verder lijken dan dat het grootste gros van de specialisten of bedrijven eigenlijk is. Als SEO specialist ken ik het belang van een goede vindbaarheid in zoekmachines, maar zie ik ook dat het belang van SEO steeds kleiner wordt binnen de hedendaagse mix van online marketingmiddelen. Goede posities zorgen namelijk niet voor een stijging in omzet. Duizenden bezoekers die op je site komen als gevolg van goede posities zorgen ook niet voor meer omzet. En ook duizenden bezoekers vanuit SEA, e-mail marketing campagnes, affiliate marketing of social media zorgen niet voor een stijging van de omzet.

Het begint allemaal met het bepalen van doelstellingen. Wat wil je met je site bereiken en belangrijker: wie wil je met je site bereiken? Bedrijven? Consumenten? Of beiden? Waarom heb je een uberhaupt een site? Moeten bezoekers iets doen? Zo ja, wat dan? Een telefoonnummer bellen? Een contactformulier invullen? Brochures downloaden? Je kunt pas meten of je site succesvol is als je van tevoren bepaalt wat succes betekent. Vervolgens ga je zorgen dat je traffic op je site gaat genereren en ja, SEO is daar een belangrijk, maar niet onmisbaar element in. Ga dus niet al je pagina’s dusdanig aanpassen vanwege een LDA onderzoekje om per definitie die ene toppositie te kunnen behalen, maar kijk wat werkt. Focus op die paar belangrijke aspecten van SEO en kijk of dit succes oplevert. Doe hetzelfde voor SEA en alle andere methodes. Bepaal door middel van testen en bijsturen wat wel werkt en wat niet, welke combinatie van marketingmiddelen wel bijdraagt aan de omzet en welke niet.

SEO is niet de heilige graal voor financieel succes. Het is een steeds kleiner onderdeel van een steeds groter strategisch plan, dat opgesteld moet worden op basis van doelstellingen en doelgroepen.

Om maar eens wat te schrijven op een dinsdagavond…

Update: ik kwam zojuist een artikel van Karel Geenen uit 2009 tegen, met vrijwel dezelfde strekking en zelfs dezelfde benaming van de titel. Over toeval gesproken. Niettemin ben ik niet de beroerdste en gaan de kudo’s voor het origineel dus eigenlijk naar Karel 😉

5 Comments

 1. Hoi Dennis,
  Goede post !
  Wat ik langzaam merk is dat klanten eindelijk ook steeds meer voor een hoge conversie gaan en iets minder waarde hechten aan een toppositie met competitieve woorden in de SERP’s. Een goede seocampagne moet natuurlijk als doel een hoge conversie en ROI hebben en de klanten worden zich daar gelukkig steeds meer bewust van.
  Wat me wel nog steeds verbaast is hoe blij klanten zijn als je ze uitlegt wat je allemaal met analytics kan. Als je uitlegt wat ze allemaal kunnen meten als bv de doelen goed worden ingesteld worden ze helemaal gelukkig 🙂

 2. Initieel inrichten van de doelstellingen, website en bijbehorend statistieken pakket is inderdaad vaak het uitgangspunt. Op basis van de data die je vervolgens vergaart kun je prima voortborduren.

  Het is daarnaast een kwestie van gedoceerd te werk gaan. Men hoeft niet meteen met alle mogelijkheden te knallen. Rustig opbouwen en uitbreiden naar gelang de mogelijkheden en de resultaten.

 3. @John

  Oh absoluut. Het feit dat je een toppositie inneemt wil zelfs nog niet zeggen dat je bezoekers naar je website trekt. Maar mocht je vervolgens bezoekers naar je website trekken, dan is hetgeen wat daar gebeurd bepalend voor het feit of iemand iets bij je koopt of niet.

 4. Volledig mee eens en komt daar ook nog eens bij dat ik er 100% van overtuigd ben dat het zoekgedrag van mensen aan het veranderen is. Er zijn teveel andere en betere kanalen waar mensen hun mosterd kunnen halen.

  Wat vertrouwen mensen het meeste, een nummer 1 positie in google of advies/feedback van vrienden of de community waar ze veel vertoeven ?

  Goed stuk !

  Dave

Leave a Comment.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.