Google Places – binnenkomen mag, maar dan blijft u ook.

Omdat het al een tijdje stil is, gewoon weer eens even een balletje opgooien over een van Google’s service: Google Local Business Center. Of eigenlijk heet het nu Google Places. Waar ken ik dat ook al weer van? O ja, dat is die omgeving van Google met verzamelpagina’s over de wat grotere topics.

Google Places – Claim it and fame it!

Sinds deze week is het ook de officiele naam van wat we vroeger Google Local Business Center noemden. De omgeving van Google die grotendeels automatisch gevuld is met meestal foute bedrijfsinformatie, zonder toestemming van wie dan ook overigens. En om vervolgens die foute informatie over je bedrijf aan te kunnen passen, moet je eerst bewijzen dat het ook echt je bedrijf is. En dat telefoonnummer wat er staat, maar in principe niet zichtbaar moet zijn voor ‘klanten’? Ja, jammer dus, want dat telefoonnummer is verplicht.

Privacy? Wat een gek woord!

Hoewel ik het idee prachtig vind en de mogelijkheden voor en kansen van local search absoluut onderstreep, heeft ook Google hier natuurlijk wel wat ethische regeltjes overtreden. Evenals de KVK overigens, door de Nederlandse bedrijfsgegevens destijds maar gewoon vrij te geven, althans zo is de opinie. Het blijft een mooie discussie of je zelf nu wel of geen invloed hebt over wat er over jouw of je bedrijf wordt gepubliceerd op internet, en of privacy een issue is dat bij Google moet liggen of bij onszelf. Hoe dan ook, ik ben zelf niet zo’n privacy freak en weet heel goed wat ik wel en niet moet publiceren, maar ik zou het mooi vinden om meer invloed uit te kunnen oefenen op wat allemaal verschijnt online. Overigens vind ik de ontwikkelingen bij Facebook wel degelijk een inbreuk op mijn privacy, omdat daarmee de anonimiteit van internet dreigt te verdwijnen.

Google: als je binnen bent blijf je binnen

Maar goed, Google Places dus. Wat ik interessant vind aan het hele Google places verhaal is dat Google daarmee onderstreept dat het steeds vaker zelf ‘content’ gaat publiceren en zoekers via de zoekresultaten naar dergelijke verzamelpagina’s gaat herleiden voor meer informatie. Dus niet rechtstreeks vanuit de SERP naar een daadwerkelijk resultaat, maar eens nog even via een andere pagina van Google. En ik geef toe, sommige verzamelpagina’s bieden ook gewoon goede toegevoegde waarde doordat er meer informatie te vinden is. Het mooie hieraan is, is dat Google steeds initiatieven ontwikkeld waardoor de gebruiker langer binnen de poorten van Google blijft. Denk bijvoorbeeld ook aan de ‘comparison ads‘, de advertentie variant waar een gebruiker direct kan vergelijken met andere producten. De gehele tak met vergelijkingssites wordt zo steeds meer de pas afgesneden.

Zoek en gij zult misschien wel een keer wat vinden

Ik vond de post van @chapter42 deze week, over Facebook vs. Google erg sterk. Facebook is ook een partij die zogenaamd tal van mogelijkheden biedt voor derden en de ingangen open heeft staan, maar uiteindelijk de exits volledig afgezet heeft. En hoewel het business model van Google anders is, zie je ook hier steeds meer dat Google de gebruiker langer vast wil houden om maar meer advertenties voor te kunnen schotelen en kliks te genereren. Ook op Google Places heb je als ‘adverteerder’ de mogelijkheid om betaald content te plaatsen. Het toegankelijk maken van de informatie die wereldwijd te vinden is, wordt daarmee steeds meer een missie die de lading niet langer dekt. Het winstbelang wordt groter en groter en de aandeelhouders eisen meer en meer. En nu de advertentiemarkt een klein beetje onder druk staat of heeft gestaan, zie je dat Google stappen moet ondernemen die in principe ingaan tegen hun alom oude missie om alle informatie in de wereld vindbaar te maken. De vraag is hoelang Google dit spelletje gaat volhouden.

Al met al een beetje een rommelige posting, maar de strekking mag duidelijk zijn. Overigens heb ik respect voor de bedrijfsvoering en wat ze binnen 12 jaar bereikt hebben, laat dat buiten kijf staan. Ik zou wellicht exact hetzelfde doen als ik de mogelijkheden had. En ach, zo gebeurt er toch nog wat hier.

Leave a Comment.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.