De power van een niche en een goed gekozen domein

Zo af en toe heb je eens wat vrije tijd en ga je wat simpele dingen lopen controleren. Zo ook gisteravond. Hoewel ik momenteel ook maar eens begonnen ben aan het uitermate sterke boek “Web Analytics 2.0” van onze goede vrind Avinash Kaushik, deed ik ook wat onderzoek naar leuke domeinen die draaien op vrijwel enkel de kracht van de backlink. Uiteraard leent zich daar de financiele en verzekeringsbranche bij uitstek voor. De eerste term die ik inklopte was ‘ goedkope autoverzekering’ en het resultaat was instantly satisfying.

Pos URL Backlinks
1 www.goedkopeautoverzekering.nl 144
2 www.netpolis.nl 5.348
3 www.goedkoopsteautoverzekering.com 218
4 www.verzekeringssite.nl/goedkope-autoverzekering.cfm 5.386
5 www.independer.nl 68.472
6 www.diks.nl/autoverzekering 11.296
7 www.diks.nl 56.269
8 www.fx.nl/autoverzekering/ 189
9 www.verzekeringen-online.nl/autoverzekering/ 2.496
10 www.autoverzekeraar.nl/ 4.616
11 www.independer.nl/autoverzekering/intro.aspx 3.875
12 www.fbto.nl/fbto/flexmotorrijtuigen/categoriePrepareAction.do 37
13 www.verzekering.nu 643
14 www.verzekeringssite.nl/autoverzekering/vergelijken/index.cfm 51
15 www.prizewize.nl 873

Een goedgekozen domeinnaam als succesfactor

Ten eerste valt hier natuurlijk goed te zien dat de grote jongens waar iedereen uiteindelijk de autoverzekering afsluit niet meedingen om de prijzen. Geen OHRA, geen Unive, FBTO buiten de top 10, etc. Ten tweede vallen natuurlijk de nummer 1 en 3 op, goedkopeautoverzekering.nl en goedkoopsteautoverzekering.com. Als je de websites bekijkt, zijn het natuurlijk in de basis prima websites. Content redelijk voor elkaar, natuurlijk strak ingericht voor zoekmachines. Maar waar zij het echte succes vandaan halen is de domeinnaam zelf.

De websites staan op 1 en 3 omdat elk linkje dat wordt aangelegd naar de website de termen goedkope autoverzekering, goedkoopste autoverzekering of soortgelijke varianten bevat. Uiteraard is het geen geheim dat Google de linkstructuur tussen webpagina’s gebruikt als basis voor het rankingsysteem en dit in principe nog altijd de belangrijkste factor is. Een nog belangrijke factor is de tekst die gebruikt wordt als link. Een goed gekozen domeinnaam is in het kader van zoekmachine optimalisatie dan ook niet een bedrijfsnaam die mensen moeten onthouden, maar een domeinnaam die belangrijke termen bevat waarop de klanten zoeken. Als je website ‘goedkope autoverzekeringen.nl’ heet, dan gaan mensen immers ook met die termen naar de website linken.

Linkable domeinen voor hoge posities

Hoewel het rankingalgoritme van Google eigenlijk faalt op dit gebiedt, geeft dit momenteel wel de mogelijkheden weer voor nichemarketing. Door volledig in te zetten op een niche en hier de juiste ‘ linkable’ domeinen bij in te zetten, kunnen eenvoudig topposities worden behaald op termen met hoge zoekvolumes en producten met leuke marges. Uiteraard ligt hier ook de kracht van affiliatemarketing als affiliate zijnde.

Anyway, dat was het wel voor deze zaterdagochtend.

Have fun!

2 Comments

  1. Klopt, dit is een erg goede manier om hoog te ranken.

    Google doet ook suggesties terwijl je aan het typen bent in de zoekbox, als je daar een suggestie van gebruikt in je domein naam, zit je ook gebakken.

  2. Inderdaad. Ik snap dan ook niet dat zo’n nieuw initiatief voor pensioenen “Brand New Day” dat met een grote media campagne werd gelanceerd dan ook niet het woord pensioen in de bedrijfsnaam en dus ook in de domeinnaam heeft gekozen. Sowieso snap ik de Engelse bedrijfsnaam niet voor de Nederlandse markt en daarnaast heeft niemand ze blijkbaar op het belang van SEO gewezen bij de naamsbepaling (en dat in 2010…).

Leave a Comment.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.